UNDERSÖKNINGSMETODEN OEE/DRS®

 

Tidigare har man enbart kunnat undersöka hästens hals genom traditionellt endoskop. Man har tittat i vila, eller precis när hästen kommit in efter ansträngning. Undersökningar har även gjorts på löpband, dock med vanligt endoskop som då skakat kraftigt vilket gjort bilden svårbedömd samt stört hästen och orsakat skador och blödningar i halsen. På löpband kan man inte låta hästen gå i snabba tempon, den är spänd och den har ingen utrustning eller vagn. Detta blir således långt ifrån ett för hästen normalt träningspass.

 

Med OEE/DRS®, Overground Exercise Endoscope/Dynamic Respiratory Scope, kan man nu filma hästens hals under ett helt normalt träningspass och få en tydlig bild av hur de övre luftvägarna fungerar!

Med OEE/DRS® fixeras ett helt unikt endoskop på hästen. endoskopet är helt ställbart och stannar i det läge man väljer. Det gör att det ligger helt stilla i hästens hals, så att hästen inte märker av det och bilden förblir helt stilla och tydlig. På selen sätter man fast en speciell väska innehållande en "bandspelare" som spelar in hela körningen. Man följer även undersökningen i realtid i en mobil monitor.

 

 

Hästen kan nu köras efter sina egna förutsättningar i ett snabbjobb precis som vanligt. Man kan även rida hästen i vilken träningsform man önskar, så som galopp, dressyr, hoppning etc. Detta gör att man får en betydligt säkrare diagnos än tidigare!

 

Så går undersökningen till>>

 

<< tillbaka

Copyright Ekfalk 2013